Så hittar man en bra byggfirma

När vi ska anlita en hantverkare vill vi att denne ska vara pålitlig och att arbetet ska bli utfört så som vi önskar. För att det ska bli rätt från början och för att vi ska minska risken för otrevliga överraskningar måste vi inse att mycket av ansvaret ligger på oss själva. Det finns en del skojare inom branschen, och man bör noga välja vem man ska lita på. När det gäller att hitta en bra och seriös byggfirma, oavsett om man ska bygga ett helt hus eller om man är ute efter en enskild hantverkare som ska tapetsera ett rum, bör man läsa på så att man själv har koll på vad som gäller.

Det första man bör göra är att göra en skriftlig beskrivning och en skiss över det man vill ha utfört. Detta hjälper hantverkarna att förstå vad man är ute efter. När man själv är på det klara med vad som ska göras gäller det att börja leta efter byggfirmor. Att ta in offerter från för många byggfirmor kommer att göra valet svårare och mycket mer tidskrävande. Runt 4-5 stycken brukar vara bra, och det kan också vara en fördel att jämföra olika typer av företag, till exempel några stora marknadsledande entreprenörer mot några lokala snickerier. Med offerterna kan man svart på vitt ställa priser mot varandra och låta företagen tävla om en som kund.

Valet bör dock inte enbart baseras på pris utan också på att man känner förtroende för företaget. Man kan exempelvis be om referenser, och man kan också höra sig för bland vänner och bekanta om erfarenheter av olika företag. Att ställa kontrollfrågor kan vara bra för att säkerställa att de förstår behoven och är kunniga inom sitt område. Om projektet omfattas av ROT-avdraget är det bra att fråga byggfirmorna om detta så att man vet att de har koll på reglerna. Man bör även be om organisationsnummer och kontrollera detta hos Skatteverket för att få bevis på att det är en riktig registrerad firma man har att göra med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *