Kökstrender 2013

Minimalistiskt och stilrent var ledorden för köksinredning ett bra tag, men 2013 gjorde vi helt om och bjöd in starka färger och mjuka former i våra kök. Här blickar vi tillbaka på kökstrenderna som var under 2013.

Stilar
Vi inspirerades bland annat av rustika New England-kök, med terrakottaplattor på golvet, mjuka former och spegelluckor. De mustiga och murriga färgerna kom också tillbaka i form av inspiration från 70-talsköken, där träkänslan blev en viktig faktor. Det lantliga köket som har hängt med ett tag höll i sig även under 2013.

Förvaring
Samtidigt som lådor mer och mer ersatte skåp ville vi gärna ha en öppen förvaring. Statusprylar blev allt viktigare, och de fick gärna ta plats på öppna hyllor för att placeras synligt. Även köksöar och bardiskar kom tillbaka, och blev en plats för trevligt umgänge i samband med matlagning.

Färger
Det kalla och högblanka vita i kombination med bland annat glasskivor som stänkskydd fick ge plats åt matt vitt i varmare nyanser. Vi använde oss av jordnära färger och mycket trä, men blandade även med knalliga färger. Köksluckor i starka färger var populärt.

Material
Vi ville ha naturliga material som granit och trä med ruffa ytor, och vi valde att satsa på material som håller länge och tål att användas år ut och år in.

Vitvaror
Vitvarorna gick från att bara vara vitvaror till stilistiska produkter som mer kan kallas snygga inredningsdetaljer. Funktionella detaljer och produkter integrerades i själva köket.

Belysning
Belysningen skulle vara uttänkt för att skapa en viss känsla och stämning i köket. Den skulle helst vara osynlig och integreras i kökets ytor, till exempel som bakbelysta väggar och lister.

Ekologiskt
Samtidigt som köket blev mer hållbart ville vi även ha en mer hållbar livsstil där det ekologiska och naturliga blev en viktig del. Att ha egna odlingar med frukt, grönt och kryddor var inte alls ovanligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *