Knivar och barn

köksknivDet är kul att laga mat, och detta är självklart en passion som man vill dela med sig till sina barn eftersom delad glädje är dubbel glädje. Det finns många positiva aspekter i att dela sin förkärlek till matlagning med sina små ögonstenar. Att laga mat tillsammans är något som båda du och ditt barn kan dra nytta av, till att börja med så får du en hjälpreda i köket medan ditt barn får kunskaper som han eller hon kommer ha stor nytta av i vuxenlivet. Många tycker att deras barn ska slippa att behöva arbeta och istället ska få leka, men att i lugn och ro laga mat med sin förälder är något som kan stärka er relation och något som ditt barn kan tycka är roligt efter barnet inte behöver se det som arbete.

Dock så är många föräldrar rädda för att släppa in sina barn i köket eftersom det finns mycket som kan skada barnen, till exempel en varm spis eller en vass kniv. Detta bör inte vara något hinder för att ni ska ägna er åt en trevlig och social aktivitet i köket. Barnen kan få fina minnen av era gemensamma stunder i köket då man som barn blir stolt när man kan göra samma sak som de vuxna. Men det är viktigt att du kan känna dig trygg i köket med ditt barn, för att lyckas med detta så bör du lära barnen respekt för saker som är farliga och sedan alltid hålla barnen under uppsikt så att inga olyckor sker.

Nu för tiden finns det redskap till köket på marknaden som är anpassade efter barn, framförallt barnknivar. Dessa har utformats för att användas av barn och är mindre för att ge barnet ett bra grepp och de har en rundad spets för att minska risken för att man sticker sig. Dessa knivar har dessutom ett ordentligt skydd så man inte slinter till och skär sig. Så det finns alltså massor av kockknivar anpassade för barn som säljs i kulörta färger och är av modellen mindre, då en vanlig storlek är 18 cm. Med en kockkniv i sin favoritfärg så kommer barnet att snabbt älska matlagning lika mycket som du gör.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *