Gör det inte själv

Att montera ett tak är inte det enklaste, speciellt inte om man väljer ett material som exempelvis tegel. Men även taktyper som brukar sägas vara lätta att lägga, som papptak, tjänar på att läggas av en riktig takmontör. Dels då för att man kan vara rätt så säker på att jobbet utförs på ett korrekt och professionellt sätt. Och dels för att om något skulle gå fel, så står man inte där med rumpan bar. Det finns någon att skylla på helt enkelt. Kostnaden för att anlita en takmontör är helt enkelt en form av försäkring. Även om det blir dyrare än att utföra arbetet själv, så minskar risken betydligt. Men det är inte det enda skälet till att anlita en takmontör i stället för att göra det hela på egen hand.

Risker
Det finns en del påtagliga fysiska risker med att lägga ett tak själv. Att man kan ramla ner och skada sig om man arbetar på ett tak är en självklar fara, och de flesta amatörer brukar inte ha den kunskap som krävs för att garantera säkerheten. Även om man är medveten om att det finns en risk, så är det ju väldigt sällan man jobbar på tak. En takmontör däremot gör det ju nästan dagligen – utan att skada sig. Han eller hon har helt enkelt långt mer kunskap och erfarenhet än vad du har.

Men denna risk är inte bara begränsad till dig själv, utan även din omgivning. Att tappa exempelvis en tegelpanna från taket, kan allvarligt skada någon som står där nere. En plåtskiva kan fångas av vinden och ställa till med stor skada. Och så vidare; det finns en stor mängd saker som kan gå fel – och ofta gör det när amatörer försöker montera tak. Därför ska du helst av allt anlita en takmontör för att lägga ditt nya tak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *