Black Friday

Black Friday är den dag som infaller dagen efter Thanksgiving (som alltid är den fjärde torsdagen i november). Det är USA:s största shopping- och readag och traditionellt också den dagen då julhandeln inleds. Under Black Friday är skolor och många arbetsplatser stängda, och affärerna öppnar väldigt tidigt och stänger väldigt sent.

I Sverige har Black Friday inte varit något fenomen, kanske för att vi inte heller firar Thanksgiving, men förra året blev det uppmärksammat då flera svenska butikskedjor hade speciella erbjudanden och utökade öppettider. Näthandeln ökade också med hela 100 % jämfört med en vanlig fredag. I år är det ännu fler som hakar på trenden, och vart och vartannat nyhetsbrev och annons som man läser skriker ut Black Friday.

Man kan helt enkelt säga att svenskarna är fast, och nästa år kan vi nog förvänta oss ännu mer. Även Finland och Norge har uppmärksammat Black Friday, så det är definitivt ett internationellt fenomen nu. När man som jag jobbar som säljare i en butik så får man räkna med att den här dagen innebär en hel del mer än vad en vanlig fredag brukar göra. Jag har redan gjort mitt pass i butiken och nu får andra kollegor ta över för kvällspasset. Det var svettigt kan jag tala om, med många specialerbjudanden och många kunder, men det var roligt också!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *